Kökleşik Türk mutfağında münteşir olarak kullanılan baharatlar sofralara bahar katar. Bahar, köklü düni ile Türk yemek irfanünün merkezinde mevzi almaktadır. Bahar veya anne gereç olarak yemeklerde, tatlılıklalarda, turşularda, reçellerde ilkin çıkmak üzere sağlam çok alanda damaklarda unutulmaz izler bırakır. Türk mutfağı, sıklıkla yeğleme edilen baharatlarıyla ünlüdür. Kekik, kimyon, karabiber, toz biber, nane, pul biber ve tarçın adı maruz baharatlardan sadece bir kısmı kendine katışıksız özellikleri ile farklı tatlara sahiptir. Bu 7 çhemayar bahar genel olarak her yemekte uygunluklarına göre kullanılmaktadır. Baharatları yemek pişirirken kullanabilir veya yemekten sonrasında demleyebilirsiniz. Iyi yemeklerde çın oranlarda kullanabildiğiniz dem, istediğiniz lezzetin özüne ulaşmanızı ve denemenizi esenlar. Hassaten tabiatın deposundan gelen baharatların iyileştirici etkisi başüstüneğu da biliniyor. Baharatlar, damak tadınıza seslenme eden en esenlıklı besinlerin başında hasılat. Tüm bu özelliklerin taçı gün yemeklerinizi berenarı değiştirmek isterseniz, bunu sofralarınızda birbirinden lezzetli bahar çeşitlerini seçerek yapabilirsiniz.
Lezzetli baharatlar
Baharatlar fiziki yapı, zevk, nitelik veya tasarruf amacı gibi farklı alanlara göre farklı kategorilere ayrılmaktadır. Dünyada 1000’e andıran bahar çeşidi vardır. Adlandırma her durumda değişikdır. Bahar adları, hazırlanışlarındaki anne daşenle elden ilişkili olma eğilimindedir. Yapı taşı olarak bahar çeşitleri fiziki özelliklerine göre toz, kuru ve taneli çıkmak üzere üçe ayrılır. Bu tarzın örnekleri, tahıl olarak bilinen en münteşir baharatlardan kuş üzümü ve çam fıstığıdır. Bu dü bahar aynı zamanda tatlılıklalıkları ile bilinir ancak yemeklere de eklenebilirler. Türap baharatlar ise çok münteşir oldukları bağırsakin bağırsaklerinde nitelik değişiklıkları vardır. Örneğin kırmızı baharatların ham maddesi ekseriya safran ve kırmızı biberdir. Acı bir tada sahiptirler ve ekseriya yemek pişirmede kullanılırlar. Yeşil toz baharatlar cesim ölçüde nane ve kekikten elde edilir. Nane ve kekikten yapılan baharatlar kayıt ve bağırsakeceklerde kullanılır. Özellikle bahar karışımları ile şifalı bağırsakecekler hazırlayabilirsiniz. Münteşir toz baharatlar beyninde üçüncü nitelik sınıflandırmasına mevla olanlar turuncu veya turuncu türevleri olanlardır. Portakal baharatları beyninde köri, zerdeçkırmızı, zencefil, kimyon, toz tarçın ve yenibahar bulunur. Bahar çeşitlerinin adları burada bitmiyor. Bunların taçı gün yeryüzünde elan sağlam çok bahar bulunmaktadır. Görmüş olduğunüz gibi baharatlar, farklı binaları ve bambaşka nitelikleriyle hala sofraların baş tacı. Hassaten bazı baharatlar anne sınıflandırma kategorilerinin dışında tutulmuştur. Sınıflandırma kategorilerinin dışında tutulmalarının zemin sebebi hiç şüphesiz turfa olmalarıdır. Bu baharatlar tropikal bölgelerde yetineşelendiren ve özel muamelat mucip tombul ve incitici tatlar oldukları bağırsakin çoğunlukla bayağı miktarlarda satılmaktadır. Sınıflandırılmamış baharatlara örnek olarak mai haşhaş veya zahter gibi baharatlar verilebilir. Bu baharatlar hem epey şifalı hem de özellikle tatlılıklalarda damak tadınıza yeni bir soluk getiren tatlardır. Kategori dışında değerlendirilebilecek diğer baharatlar ise bahar karışımlarıdır. Bu karışımlar, çabucak bir tomar baharın münasip oranlarda bir araya getirilmesiyle oluşturulur. Ekseriyetle ete zevk koymak gibi ammaçlarla kullanılmaktadır. Hassaten bu bahar karışımı ile etinizi pişirmeden önce pekçe baharatlandırabilirsiniz.
Seven Spices’ın kırmızı üyeleri
7 çhemayar bahar Türk mutfağında çok kıymettar bir yere sahiptir. Bu yedi bahar, Anadolu sınırları içre en münteşir kullanılan tatlar beyninde mevzi almakta ve dolayısıyla Türk mutfağının temelini oluşturmaktadır. Pıtrak kullanımları sebebiyle yiyeceklerde sadece ayırt edilmekle kalmaz, aynı zamanda yiyeceklerin lezzetini üç ila dört defa pozitifrırlar. Anadolu mutfağında son grado uyumlu ve yaşamsal olan bu yedi çhemayar, ekseriya bir arada bahar seti olarak satılmaktadır. Özellikle Gün doğusu ve Güneydoğu Anadolu mutfağında önemli bir yere mevla olan toz veya pul gibi biber bazlı baharatlar sadece sadece tüm yemeklerin anne malzemesidir. Üretimi bağırsakin ziynet biberi adı maruz özel bir biber türü mucip bu bahar türü, esenlıklı binasıyla da delik dolduruyor. En çok C vitamini deposu olarak bilinir. Katkısızlıklı olmasıyla ünlü olan acı biber ve türevleri, uzvi bahar ailesinin en önemli üyelerindendir. Hem yedi zemin bahar beyninde mevzi yer hem de Güneydoğu Anadolu ile özdeşleneşelendiren ve biber özü bağırsakermiş bir diğer bahar ise isottur. İsot, Şanlıurfa mutfağının elmastıraşı denilebilir. İso biberinden elde edilen bu bahar, diğer biber baharatlarından farklı olarak toz kıvamı ve rengiyle sadece ayırt edilir. Hassaten kırıcılığın pullardan farklı olarak ağızda elan geç yayılması da İsot’u bu denli özel kılan özelliklerinden biridir. Yedi baharın karışımı olan ancak farklı bir binaya mevla olan bahar Poy Spice’dir. Poy baharı, özellikle kahvaltıda ekseriya nanıaziz ve zeytinyağı ile tüketilen esenlıklı bir karışımdır. Kahvaltılarınıza yeni bir soluk gelmek bağırsakin Poy Spice’ı yeğleme edebilirsiniz.
Anadolu mutfağının yıldızı Seven Spices
Yedi baharın ihtimal de en bilinen üyesi olan karabiber, hem kıta hem de toz halinde sunuluyor. İrmik, kırmızı ve beyaz zehir ten ürünlerinde elden pişmiş gıdaların üzerine konularak münteşir olarak kullanılmaktadır. Bu aromatik görünümlü bahar, har iklimlerde yetineşelendiren karabiberlerden binalır. Hindistan, Afrika, Brezilya ve Malezya gibi ülkeler tropik bölgelere ihtiyaç duymaları sebebiyle karabiber üretimi bağırsakin mükemmeldir. Hassaten yiyecekğe pişirme esnasında karabiber tozu eklenir ve yiyecekğin zemin yapısını oluşturur. Hem karabiberin hem de tahılın en faydalı cihetü sindirimi kolaylaştırması ve sindirim sistemini desteklemesidir. Karabiber özellikle makul miktarlarda tüketildiğinde sindirim sisteminiz üzerinde faydalı etkilere sahiptir. Yedi bahar beyninde bir başka yıldız olan kekik, geniş bir tasarruf yerı sunmaktadır. Kekiğin Türkiye sınırları içre mebzul miktarda yetişmesi, kekiğin birkötü varyasyonda kullanılmasının anne sebebidir. Sağlık sözcük konusu başüstüneğunda, birkötü ulaması olan kişi ten sistemi bağırsakin iyidir. Kekik otu gibi bazı çkamer türleri hasetn böylece yorgunluğu yok etmek bağırsakin oflaz gelebilir. Bir diğer bahar ise kimyondur. Kimyon, Türk mutfağının en yüzü sıcak baharatlarından biri başüstüneğu bağırsakin Anadolu’nun gözbebeği olarak da bilinir. Gerektiğinde ten ürünlerine lezzet katan bu bahar sadece sadece her yemekte kullanılabilir. Baharın bağırsakindeki esanslara destelı olarak farklı neticelara oflaz gelebilmektedir. Bu açıdan bağırsakerik ve hammaddelere göre uzmanlardan destek alarak ürünleri dağıtırken tasarruf önerilerine uyabilirsiniz.
Habbe zemin direği olan bahar çeşitleri ve aş damı kullanımları, çın orantıda ve çın miktarda kullanıldığında her yaşfecir kullanıcıya oflaz gelebilir.
Olağandışı ve kara düzen baharatlar
Sayısız bahar çeşidi vardır. Kendi özel baharatlarımızın taçı gün karışım binasına mevla olanlar da sofraların lezzet merkezi olarak yerini kırmızııyor. Farklı türlerin birleşimi olan çeşni, ekseriya birkaç baharın ve bu baharatlara zevcelik eden aromatik otların karışımıdır. Az çok popüler olan bu karışımlar hem kılgın hem de lezzetli çözümlerdir. Popülerliği sebebiyle adından sık sık sözcük ettiren karışım ise Tuzot bahar çeşitleridir. Tuzot baharını her türlü etli ve etsiz yemeklerde, böreklerde, çorbalarda, pilavlarda, eriştelerde ve çok elan fazlasında kullanabilirsiniz. Örneğin sevdiklerinizle yapacağınız bir piknikte her dem taçınızda bulundurduğunuz köfte çeşnisi ile etinizi çapkınca baharatlandırabilirsiniz. Köfte Çeşnisinin anne maddesi kişniştir. Fakat birkötü farklı bahar bağırsakerir. Türk köftesine adını veren en zemin maddelerden biri de bu köfte çeşnisidir. Dolma ya da kebap gibi yiyeceklerde münteşir olarak kullanılan bu ürün sayesinde hem damağınızda zevk bırakan hoş bir deneyim yaşarsınız hem de yiyecekleri elan hızlı sindirir ve esenlıklı bir yemek yersiniz. Bir diğer kara düzen bahar ise sumaktır. Sumak özellikle hoş bir tada sahiptir. Katılmışşi tadı sayesinde özellikle salatalar bağırsakin uygundur. Fakat sumak baharı ekseriya salatalarda, çorbalarda veya ten yemeklerinde kullanılır. Ne denizşların tabii özlerinde antioksidan bağırsakerdiğini kaygı ediyorsanız ürün birtakımnda inceleyebilirsiniz.