Puro silindir şeklinde solgunlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre duman parçaçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak kip, esnek ve tatlı bir konstrüksiyonda olmalı, kılıklı bir aromaya ve düzgün yanmayı sağlamlayacak yerıcı özelliğe mevla olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetineşeli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede solgunlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan düntir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf arı katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden konstrüksiyonlmış” manaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk defa TDK sözlüğünün 1955 seneındaki tahakkümsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde olabildiğince koca miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en uygun purolar olarak nitelendirilseler de biryoğun spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro dâhiler en ilgi etmesi gerekilen şey doğru bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet doğru bir nemde değil ise purolarınız ne denli birinci sınıf yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız haz yada dilsiz maatteessüf mutlaka hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. tamam muhafaza ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve dâhilime hazır beğenmek dâhilindir. Yayımcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dem ülkü nem değerlerinde saklanmaktadır. Evet ülkü puro nem değerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri beyninde dâhililen bir puro ülkü nem değerlerinde dâhililiyor ikrar edilebilir. Kimine bakılırsa %65 azca yada %75 çok muş üzere görülsede esasta bu nem değerleri de kimisine bakılırsa oldukça elverişli ve dâhililebilir en kâmil değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan haz almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro dâhilmeyi çok severken diğer bir eş bu nem değerinin puroya efsus edilen bir paha olduğunu ve asla dâhililmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi gereken şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla yanında bu %10 luk nem nüansı beyninde gidip gelmeden hep aynı nem değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değişlemimi purolarına ziyan verebilir. Hakeza bir trampa yapacaksanız bunu kabil başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem değerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu nem değerleri neyi değişlemtirmektedir niteleyerek soracaktır olursanız kısaca ifade etmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan tuzakınan aroma artar, kötü azalır ve dâhilimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça kötü artar, dâhilimi kolaylaşır ve tuzakınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde yaşamak istiyorsanız buna dem ve sınama ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en uygun paha bu ve bu değerde dâhilmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Hordaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlamlar. İÇerisindeki köpük üzere siyah molekül vasati 6 ay içinde işlemlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 nem tesviye üzerine yerleşmiş bu sistem sıcaklıktan müstakil olmadığı dâhilin belirli bir dem içinde sıcaklarda nem artışı yada soğuklarda humidor içre nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu usul bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil başüstüneğunca lüks sıcaklık değişlemimi sıfır ortamlar seçmeye çtuzakışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 nem kıymeti peylemek dâhilin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu paha iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri üzere çtuzakışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek kucakı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. şayet derdiniz koca nem olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o dem diğer nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü şık Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki su haznesindeki üstteki bir fan himmetı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in sabah akşam ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çtuzakışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile yanında gene durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek dâhilin en uygun şık olarak kontramıza çıkmaktadır.
En on çıhun son şık ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir inkılap yaratmış ve hem nem alma hem nem tesviye özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya esaslamıştır. Gece gündüz yada mevsim intikalleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sağlık bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme dâhilin kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde koca nem değerlerinde çift taraflı çtuzakışarak çakılı bir nem kıymeti sağlamlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor dâhili fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tamam puroların aynı nemde ve elan sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.